In zijn lectorale rede op 11 oktober deed Feike van der Leij uit de doeken hoe hij samen met collega’s  studenten bij Inholland en externe partners mensen langer gezond wil laten leven met duurzaam geproduceerd voedsel. Hoe? Door de kracht van smaak te benutten.

Zijn lectorale rede stond niet op zichzelf. Tekenend voor de samenwerking van zijn onderzoekslijn Health & Food liet hij zijn inauguratie samenvallen met de viering in Pakhuis de Zwijger van het vijfjarige jubileum van FICA, een samenwerkingsverband in Amsterdam dat bedrijven en studenten samenbrengt voor vraagstukken en innovaties rond voedsel.

Van der Leij sprak eerder als startende lector, de eerste keer voor hogeschool Van Hall Larenstein. “Toen richtte ik me op healthy ageing: langer gezond blijven. Nu ligt de nadruk op happy ageing: zo lang mogelijk gezond blijven maar wel genieten. Voeding die lekker is moet gezond zijn en gezonde voeding moeten we lekker maken.”

Onder de naam Food for Happy Ageing ontrolt zich bij de onderzoekslijn Health & Food een uitgebreid onderzoeksprogramma. “We willen bijdragen aan de gezondheid van mensen, zorgen dat ze op een gelukkige manier oud worden en bijdragen aan een duurzame voedselketen.” Of dat allemaal haalbaar is? “Met de opleidingen van het domein Agri, Food & Life Sciences richten we ons hierop. Dankzij de brede hogeschool die Inholland is, kunnen we volop samenwerken met andere domeinen. En we trekken de buitenwereld erbij. Uiteindelijk is de samenwerking samen te vatten in vijf olympische o’s: ondernemers, omgeving, overheid, onderzoek en onderwijs.”

Producten uit uienpulp

“Het onderzoek van Food for Happy Ageing valt uiteen in vijf thema’s”, legt Feike uit. “Spiermetabolisme en veroudering, Gezonde voeding uit reststromen, Doelgroepenvoeding, Gepersonaliseerde voeding en de Kracht van smaak.” Bij alle thema’s kan Feike met enthousiasme voorbeelden van onderzoeksprojecten noemen. Opvallend is de grote betrokkenheid van studenten hierbij. “Jaarlijks is er in Nederland een restroom van 500 miljoen kilo uien. Dit heeft een hoog vezel- en eiwitgehalte. Onze studenten zijn bezig om eetbare producten te ontwikkelen van uienpulp, dat overblijft bij ui-restverwerking.”

Thuiswonende ouderen

Een ander sprekend voorbeeld gaat over doelgroepenvoeding. “Met studenten van het domein Techniek, Ontwerpen & Informatica hebben we een apparaat voor mensen met kauw- en slikproblemen ontwikkeld waarmee ze toch met andere mensen mee kunnen eten.” Weer een ander project richt zich op ondervoeding bij thuiswonende ouderen. “Hierbij zijn onder meer studenten van Food Commerce & Technology, Verpleegkunde en Social Work betrokken.”

Lekker, gezond, duurzaam en betaalbaar

In het thema De kracht van smaak komen volgens Feike alle overige vier thema’s van de onderzoekslijn samen. Het is immers de lekkere smaak die mensen doet eten. “Amsterdam wil in 2025, bij het 750-jarig bestaan, de food capital van Nederland zijn. Dan moeten mensen gebruik kunnen maken van de LGDB-index voor voedsel: is een product lekker, gezond, duurzaam en betaalbaar. Je kunt daar een app van maken, zodat mensen de juiste keuze kunnen maken.”

Van soja naar veldbonen

Tegen die tijd zullen de schappen vol liggen met veldboonproducten, als het aan Feike ligt. “In het project Bean Me Up! onderzoeken we de volgende stap in de zogeheten eiwittransitie. Van de eerste stap, overschakelen van dierlijke eiwit naar sojabonen, naar de volgende: minder afhankelijk zijn van import van soja door veldbonen uit Nederland te gebruiken. We hebben al muffins met veldbooneiwitten getest voor ons project met thuiswonende ouderen.”

Start-ups van studenten

Tijdens de afsluitende borrel kwamen de verbindende kracht van voedsel en de kracht van smaak pas echt goed tot hun recht in foodinnovaties van Inholland-studenten. Start-ups als Saucijs Uniq en Bonborange deelden hun gezonde, duurzame en vooral heerlijke hapjes uit aan de aanwezigen.

Heb je de lectorale rede gemist of wil je er meer over lezen? Bekijk hier de presentatie of download het redeboekje De kracht van smaak!

Meer nieuws

Nico Hoogendoorn

Broccoliteler Nico Hoogendoorn: “Wachten op wetten en regels? Ga liever zelf actief aan de slag!”

Nico Hoogendoorn is één van de telers die meedoet aan het POP3-project Weersbestendige broccoli....

Clusius College Alkmaar genomineerd voor de Impactprijs Groen Onderwijs 2021

Het project All You Need is Foodtour is genomineerd voor de Impactprijs Groen Onderwijs 2021. Een...

Foodportret: Bjorn loopt stage bij NMK Esbaco

Foodstudent Bjorn loopt stage bij NMK Esbaco: meten, controleren, afvinken en gáán! Weten wát je...