Optimalisatie van bewaarcellen voor peren leidt tot een aanzienlijk hogere productkwaliteit en lager energieverbruik. Dat is de conclusie na onderzoek uitgevoerd door Wageningen UR in opdracht van GreenPort Noord-Holland Noord. Het project, waarbij diverse ketenpartijen betrokken waren, levert innovaties en inzichten op waarmee de fruitsector haar internationale concurrentiepositie kan versterken.
Hoge kwaliteit en laag energieverbruik
Optimalisatie van bewaarcellen voor peren leidt tot een aanzienlijk hogere productkwaliteit en lager energieverbruik. Dat is de conclusie na onderzoek uitgevoerd door Wageningen UR in opdracht van GreenPort Noord-Holland Noord. Het project, waarbij diverse ketenpartijen betrokken waren, levert innovaties en inzichten op waarmee de fruitsector haar internationale concurrentiepositie kan versterken.
De onderzoekers verbeterden de bewaarcel, in nauwe samenwerking met zeven MKB-bedrijven, op vijf punten. Zij testten een prototype voor een verdamper die tot 70% aan ventilatorenergie kan besparen en minder vochtverlies geeft bij peren. De partners bedachten daarnaast een eenvoudig toepasbare methode om de luchtverdeling in de koelcel te optimaliseren. Hierdoor wordt het fruit direct achter de deur van de koelcel voortaan onder betere condities bewaard. In het project is bovendien een fruitthermostaat ontwikkeld – sinds 2014 op de markt - die inzicht geeft in de luchtcirculatie in de cel. Dat maakt het mogelijk het celklimaat, en daarmee de bewaarkwaliteit, nauwkeurig te sturen. Het project heeft daarnaast waardevolle inzichten opgeleverd voor de ontwikkeling van innovatieve sensoren voor rotdetectie. Ook zijn er nu concrete aanknopingspunten voor optimalisatie van het CO2-scrubbersysteem dat koolstofdioxide uit de lucht filtert.
Lange bewaring peren
“Gezamenlijk leiden de verbeteringen tot naar schatting 20% minder vochtverlies bij lange bewaring van peren. Het energieverbruik kan gereduceerd worden tot 0,15 kWh per ton per dag; de energiekosten blijven daarmee zo’n 50% onder het landelijk gemiddelde”, zegt Jan-Willem van der Klugt, projectleider van GreenPort Noord-Holland Noord, penvoerder van het project. “Telers kunnen hun peren langer en met minder derving bewaren, en zijn flexibeler in de keuze van afzetmarkt en -moment. Daardoor kunnen ze scherper onderhandelen over verkoopprijzen en hun internationale concurrentiepositie versterken.”
Multidisciplinaire aanpak
Verdamper, sensoren, scrubber-systeem
IPC-project Duurzaam bewaren van Agriproducten
Het zojuist afgeronde onderzoeksproject maakte deel uit van het Innovatie Prestatie Contracten (IPC)-project Duurzaam bewaren van Agriproducten (2012-2014), met in totaal 11 deelnemende MKB-bedrijven. Behalve op de ‘perenbewaarcel van de toekomst’ richtte dit zich op het vacuümdrogen van bloembollen.
Meer nieuws

Stappen maken naar realtime spuiten en kunstmest toedienen

Vertigo Technologies winnaar Topsector T&U Innovation Prize 2022
