REACT-EU projectvoorstel ‘Bean me up!’ van Amsterdam Green Campus met FICA-bedrijven is toegekend! In reactie op de Coronapandemie hebben de EU-regeringsleiders besloten tot het instellen van een herstelprogramma "EU Next Generation". Onderdeel hiervan is het programma REACT-EU, waarmee de EU een groen, digitaal en veerkrachtig herstel van de regionale economie stimuleert.

‘Bean me up!’ is een 1,35 Mio € project van een consortium dat in een nieuwe korte keten werkt aan de ontwikkeling en vermarkting van veldbonen. Plaatselijk geteelde veldbonen zijn een goed alternatief voor importsoja als bron van plantaardig eiwit in voedingsmiddelen. Door corona is onze afhankelijkheid gebleken van importproducten en bedrijven die ons minder afhankelijk maken krijgen zo een stimulans. De samenwerkingspartners geven met het project ‘Bean me up!’ de voedings- en procestechnologische ontwikkeling van de veldboonketen een sterke impuls en dragen daarmee bij aan de duurzame versterking van de regio.

Dit is een initiatief van Amsterdam Green Campus met Feike van der Leij, Lector Health & Food bij Hogeschool Inholland, tezamen met de agri-sector (telers, Vertify, CAV Agrotheek), verwerkers van veldbonen (Biorefinery Solutions, NMK Esbaco, Donny Craves) en applicatie- en marketing specialisten zoals Willicroft en Fresh Monkeys. De bedrijven zijn via  de Food Innovation Community Amsterdam (FICA) aangesloten. Hogeschool Inholland en Clusius College participeren vanuit het food-onderwijs in dit project.

'Bean me up!' sluit aan op de oproep aan het kabinet door de stichting Transitiecoalitie Voedsel op Wereld Plantendag: ‘Maak meer plantaardig het nieuwe normaal’.  
 

Meer nieuws

H2 in Agri deal

Samenwerken aan waterstof in agribusiness

Op 15 juli 2021 is de handtekening gezet onder de ‘H2 in Agri Deal’. Hiermee willen...

Noord-Hollandse voedselondernemer, zien we jou binnenkort in het bedrijfsrestaurant van de provincie?

Veel voedsel komt van ver, maar dat hoeft helemaal niet. In de provincie Noord-Holland wordt...

Eindrapportage GroenStart

Bij veel studenten hangt nu de vlag in top, het is feest! Ook voor GroenStart kan de vlag worden...