24 september jl. namen ruim 40 deelnemers deel aan de AgriVizier bijeenkomst over ‘biobased’ toepassingen. Allen agrarische ondernemers en producenten die (rest)producten uit de agrisectoren kunnen gebruiken als grondstoffen voor (biobased) producten. 

Gülden Yilmaz (WUR Food & Biobased Research) sprak over de kansen voor toepassing van agrarische (rest)producten in Noord-Holland als grondstof voor biobased producten . En Jan Henk Welink (TNO) liet concrete voorbeelden zien van de verwerking van reststromen uit de voeldingsmiddelenindustrie. Vervolgens lieten diverse innovatieve ondernemers aan de hand van concrete voorbeelden zien wat de mogelijkheden zijn:  Ed de Jong van Avantium, producent van biobased chemicaliën, een presentatie van Schut Papier over het verwerken van diverse materialen tot papier; Mark Geerts van Paperfoam, met concrete innovatieve verpakkingen op basis van biomaterialen en Kees Aarts van Protix Biosystems over insectenproductie op reststromen, voor eiwitrijk voer en andere producten. 
Na het plenaire programma vonden vier sessies plaats over droge biomassa, aquatische biomassa (zoals algen), organische reststromen en insecten. Hier werd besproken wat biobased toepassingen voor de aanwezigen zouden kunnen betekenen. Er vonden interessante discussies plaats variërend van  tulpen en gras als grondstof voor verpakkingen tot  de rol van insecten om restmateriaal  om te zetten in eiwitten. 

De zeven presentaties van deze dag kunt u downloaden via onderstaande linkjes. 

Meer nieuws

Nico Hoogendoorn

Broccoliteler Nico Hoogendoorn: “Wachten op wetten en regels? Ga liever zelf actief aan de slag!”

Nico Hoogendoorn is één van de telers die meedoet aan het POP3-project Weersbestendige broccoli....

Clusius College Alkmaar genomineerd voor de Impactprijs Groen Onderwijs 2021

Het project All You Need is Foodtour is genomineerd voor de Impactprijs Groen Onderwijs 2021. Een...

Foodportret: Bjorn loopt stage bij NMK Esbaco

Foodstudent Bjorn loopt stage bij NMK Esbaco: meten, controleren, afvinken en gáán! Weten wát je...